Zielononózka kuropatwiana

Zielononóżka kuropatwiana, to wyhodowana na przełomie dziewiętnastego i dwudziestego wieku polska rasa kur. W latach 60 stanowiła blisko jedną trzecią wszystkich kur hodowanych w Polsce. Kury zielononóżki znoszą około 160 jaj rocznie, które cieszą się dużą popularnością ze względu na niższy poziom cholesterolu względem jaj innych kur. W stu gramach normalnego kurzego jajka znajduje się blisko 600mg cholesterolu, podczas gdy w jajku kury zielononóżki złego cholesterolu znajduje się kilkadziesiąt procent mniej.

Hodowla kur zielononóżek nie należy do najłatwiejszych. Są to kury wyjątkowo wrażliwe i wymagające, dlatego niewskazane jest utrzymywanie masowej ilości kur. Przyjmuje się, że stado nie powinno przekraczać 300 sztuk, gdyż grozi to powstaniu przjawów kanibalizmu. Zielononóżka doskonale czuje się na wolnym wybiegu, sama potrafi zadbać o właściwą dietę, w tym celu często oddala się od kurnika na odległość kilku kilometrów, jednak na noc zawsze wraca na swoją grzędę. Ciekawym zjawiskiem jest zdecydowane faworyzowanie przez zielononóżki naturalnego pokarmu, który zdobywa w trakcie swoich wypraw, niechętnie natomiast spożywa wszelkiego rodzaju przetworzone pasze.

Typowy kurnik dla tych specyficznych kur powinien być wysłany słomą i odpowiednio naświetlony, najlepiej światłem dziennym. Istotne jest również zapewnienie odpowiedniej wentylacji oraz bezpieczeństwa, tak aby zielononóżka w nocy nie była narażona na ataki drapieżników. Powinniśmy również stworzyć gniazda, gdyż kury same ich nie wiją. Średnio przyjmuje się, że z jednego gniazda może korzystać od pięciu do ośmiu zielononóżek. Oczywiście nie możemy zapomnieć o rzeczach tak podstawowych jak poidło czy specjalne dozowniki z ziarnem.

Przy tworzeniu wybiegu powinniśmy wziąć pod uwagę naturę zielononóżek, które należą do wyjątkowo płochliwych ptaków dlatego na wybiegu powinny znajdować się naturalne schronienia, takiej jak krzaki, niewysokie drzewa, wszelkiego rodzaju zagłębienia w ziemi. Zapewnią one nie tylko bezpieczne schronienie przed drapieżnikami, ale również przed palącym słońcem w okresie letnim czy przed wszelkimi rodzajami opadów. Jednocześnie nie można zapomnieć, że dostęp do wybiegu kury powinny mieć przez cały rok, dlatego zimą warto zadbać, aby na wybiegu znajdowało się ziarno, które jest ważnym składnikiem diety zielononóżek, a którego zdobycie ze względu na warunki atmosferyczne i porę roku jest znacznie utrudnione.

Zielononóżki ze względu na zachowanie, odporność na niskie temperatury i złe warunki środowiskowe są stosunkowo łatwe w hodowli. Umiejętność zdobywania pokarmu we własnym zakresie to dodatkowy atut, który z pewnością sprawi, iż zielononóżka kuropatwiana z upływem czasu powróci do liczebnych lat świetności, kiedy to stanowiła blisko jedną trzecią całej populacji kur hodowanych w Polsce.

Cena pisklęcia: około 5zł
Cena dorosłego osobnika: 25zł
Cena jajka: około 90 groszy

Kod jajka:

0.

Chów ekologiczny

Kury znoszące ekologiczne jajka karmione są ekologiczną karmą, mogą przebywać na świeżym powietrzu lub w kurniku.

1.

Chów wolnym wybiegowy

Kura może przebywać na świeżym powietrzu lub w kurniku. Kurnik wysłany jest ściółką, a każda kura ma swoją grzędę.

2.

Chów ściółkowy

Kura nie ma dostępu do świeżego powietrza, może natomiast swobodnie poruszać sie po kurniku.

3.

Chów klatkowy

Kura całe swoje życie spędza w klatce. Obicna się jej dziób i pazury, aby w wyniku stresu nie zadziobała się na śmierć.