Zóltonózka kuropatwiana

Żółtonóżka to rasa stworzona w Polsce w wyniku skrzyżowania kury zielononóżki z kogutem rasy new hampshire. Często można spotkać się z opinią, iż jest to udoskonalona wersja zielononóżki, do której jest bardzo zbliżona wyglądem z tą różnicą, że zauważalna jest żółta barwa skoków. Pełna pierś, krótka szyja, dobrze zbudowany brzuch, niewielkie zausznice białej barwy oraz ciemne oczy to kolejne elementy cechujące tę kurę. Zdecydowaną zaletą żółtonóżek jest fakt, iż można trzymać ją w większych stadach niż w przypadku kur zielononóżek. O wiele trudniej jest zaobserwować przejawy kanibalizmu czy agresji. Waga przeciętnego koguta oscyluje w granicach 2,2 – 2,5 kg, natomiast waga kury to mniej więcej 1,5 kg. Jajko waży około 58-62 gramów, a skorupka jest ciemnokremowa, w odróżnieniu od białej skorupki jajka zielononóżki. Rocznie kura znosi około 200-230 jajek Ciekawe jest genetyczne uwarunkowanie do szybkiego opierzania u żółtonóżek.

Kod jajka:

0.

Chów ekologiczny

Kury znoszące ekologiczne jajka karmione są ekologiczną karmą, mogą przebywać na świeżym powietrzu lub w kurniku.

1.

Chów wolnym wybiegowy

Kura może przebywać na świeżym powietrzu lub w kurniku. Kurnik wysłany jest ściółką, a każda kura ma swoją grzędę.

2.

Chów ściółkowy

Kura nie ma dostępu do świeżego powietrza, może natomiast swobodnie poruszać sie po kurniku.

3.

Chów klatkowy

Kura całe swoje życie spędza w klatce. Obicna się jej dziób i pazury, aby w wyniku stresu nie zadziobała się na śmierć.